torstai 23. toukokuuta 2013

Antaa kaikkien kukkien kukkia - Euroviisut tuovat kevään


Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, pääskysestä ei päivääkään!
Myös Euroviisut ovat selvä kevään merkki.

On aika ihmeellistä, että Suomi ei pärjännyt tänäkään vuonna. Naapurimailta ei saatu pisteen pistettä. Toisaalta, olemme aina ennenkin saaneet varsin vähän pisteitä naapurimailta.  Joten ei tässä nyt ehkä sitten kuitenkaan mitään maatamullistavaa tapahtunut?! On kolme maata, joilta emme ole koskaan saaneet pisteitä. Etukäteen osattiin jo arvata, että kovakaan medianäkyvyys ei välttämättä tuo voittoa. Nimittäin Somessa ja Youtubessa oli esillä erityiesti Saksa Cascadan biisillään. Myös Romanian esitys oli sen verran mielenkiintoinen, että se herätti huomiota laajastikin.

Suomen lisäksi pettyneitä riitti muitakin, mm. Englanti ja Venäjä, joka arveli pistelaskussa tapahtuneen vilppiä. Jotain outoa viisujen pistelaskussa minunkin mielestäni oli, koska en yhtään ymmärtänyt millä lihaksilla ne kärjessä olevat kappaleet niitä pisteitä sieltä täältä vetelivät. Itse en ollut juurikaan edes noteerannut 2. ja 3. tulleita biisejä, joten niiden hyvä sijoitus tuli minulle täytenä yllätyksenä. Ennakkosuosikki Tanska pysyi suosikkina viisujen ajan voittaen ennakkoarvailujen mukaan koko kisan. No miten Välimerellisyys näkyi tämän vuoden viisuissa?
Paras välimeren maa tällä kertaa taisi olla Kreikka siojittuen 6. sijalle. Heidän juomalaulunsa ei minua oikein hetkauttanut suuntaan jos toiseenkaan. Myös Italia ja Malta mahtuivat kärkikymmenikköön. Ranskakin oli mielestäni ihan kiinnostava, mutta se ei näkynyt pisteiden muodossa kuitenkaan. Ristiriitaiset fiilikset jäi tämän vuoden Euroviisuista. Millä perusteella biisit saivat pisteitä? Ei ymmärrä, ei ymmärrä... No, kaikkea ei tarvitse ymmärtää, eihän? Antaa kaikkien kukkien kukkia, ja sitä rataa...

IMG_2073

Menovinkkejä keväälle ja kesälle

No, kevääseen mahtuu toki paljon muutakin viisujen lisäksi.
Viikonloppuna järjestetään Helsingissä taas Maailma kylässä -festivaalit, joihin olisi ollut hauska osallistua, mutta nyt päällekäisyyksien vuoksi joudun jättämään väliin.  Myös monia muita mielenkiintoisia juttuja on jäänyt minulta väliin tänä keväänä, mm. Rebetika-musiikin syntyä ja kehitystä luotaava esitys, joka vei kuulijan 1900-luvun alun slummeista nykypäivän buzukiklubeille ja yökerhoihin. Esityksessä olisi kuullut eism. millaisissa historiallis-yhteiskunnallisissa puitteissa tämä Kreikan bluesiksi kutsuttu musiikkigenre sai alkunsa ja miten rebetika on vakiinnuttanut paikkansa kreikkalaisessa musiikkikulttuurissa. Rebetika-yhtye Antama on ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Ja varmasti Maailma kylässä -festareilta saa taas monia kivoja Välimerellisiäkin vaikutteita. Tässä viedo viime keväältä, kun Natacha Atlas esiintyi Maailma kylässä -tapahtuman pääesiintyjänä!



Tiedoksi vielä, että kesäkuussa Tampereen Suomi-Kreikka yhdistys ry juhlii yhdistyksen 35-vuotisjuhlaa Tampereella (15.-16.6.2013). Teemana kreikkalainen kyläjuhla ja juhlat pidetään Tampereen Tallipihalla. Tapahtumassa on luvassa musiikkia, tanssia, kreetalaisia herkkuja ja käsitöitä. Lauantaina tapahtumaa tähdittää Laiki Familia Helsingistä, sunnuntaina Orhistra Souvlaki Vaasasta. Maailmantanssi ry esittää kreikkalaisia kansantanssia iltapäivällä molempina päivinä. Vapaa pääsy! Lisätietoa Facebookissa!

Mare Nostrum toivottaa hyvää kesää :)! 

IMG_2178